De handhaving in het buitengebied is met name gericht op de vele natuur- en watergebieden die het Limburgs landschap rijk is. Het landschap is een onlosmakelijk deel van de Limburgse cultuur en identiteit. Landschap, natuur en water hebben niet alleen ecologische, maar ook recreatieve en maatschappelijke waarde. In Limburg wordt je dan ook hartelijk ontvangen om te genieten van de natuur, maar dit kan natuurlijk niet zonder ook rekenschap te houden met onze aanwezigheid in de natuur.
Natuur- en landschapsorganisaties
Diverse natuur- en landschapsorganisaties (waaronder ook particulier grootgrondbezitters en diverse gemeenten) zorgen er voor dat de natuur niet alleen wordt beheerd, maar ook onderhouden. In de natuurgebieden gelden ook regels, deze leest u op de borden bij de ingangen van de natuurgebieden. Daarnaast kunt u de regels ook vinden op deze websites:
Diverse andere instanties spannen zich ook in om de natuur te behouden, zoals Stichting IKL en natuurcollectieven.
N2000 gebieden
In de natuurgebieden in Limburg liggen ook speciale Natura 2000 gebieden. Deze gebieden zijn in Europa specifiek aangewezen als natuurgevoelig gebied. Voor deze gebieden geldt speciale wetgeving. Hierbij wordt extra belang gehecht aan natuurbescherming en –verbetering, en dat daarbij (binnen de natuurdoelen) rekening wordt gehouden met de maatschappelijke functies van de gebieden.
Beheerplan
Voor ieder Natura 2000-gebied zijn of worden beheerplannen opgesteld. De ligging en doelen van het gebied worden in deze beheerplannen vastgelegd. De beheerplannen kunnen hiermee inzicht geven in de verspreiding van habitattypen en soorten en ook van knelpunten en gevoeligheden van die gebieden. In de N2000 gebieden geldt een vergunningplicht voor activiteiten als deze mogelijk een negatief effect hebben op het gebied. De beheerplannen en meer informatie over de vergunningplicht vindt u op de website van Provincie Limburg .
Stiltegebieden
Limburg kent 31 Stiltegebieden. Deze gebieden overlappen in veel gevallen een deel van de Natura 2000-gebieden. In stiltegebieden is het niet toegestaan om lawaai te maken en ook geen lawaaiige apparaten te gebruiken.
Stikstof
Stikstof speelt bij de vergunningverlening een belangrijke rol. Zelfs bij geringe stikstofemissie van een activiteit met geringe stikstofdepositie op een Natura 2000-gebied kan al een vergunningplicht aan de orde zijn.
Vergunning aanvragen
Een vergunning voor Natura 2000 kan aangevraagd worden bij Provincie. Het aanvraagformulier is te vinden via https://www.limburg.nl/@1820/natura2000-gebieden/ onder het kopje Formulieren.
Meer weten?
Wilt u meer weten over de natuur in Limburg in zijn algemeenheid, dan verwijzen wij graag door naar de website van Provincie Limburg.
Water (oppervlaktewater en waterkering)
In Limburg bevinden zich prachtige geultjes, beken en meren. Dit oppervlaktewater en de waterkeringen in Limburg worden ook beschermd door de partners van SSIL. Om de waterkwaliteit te bewaken, stelt het Waterschap Limburg regels op en handhaaft deze. Het is bijvoorbeeld verboden om puin of afval(stoffen) in het water of op een dijk te storten. Soms is er ook sprake van water dat u niet ziet met het blote oog, zoals grondwater.
Wilt u activiteiten uitvoeren in of bij een oppervlaktewater of een waterkering? Bent u van plan om water te lozen in een oppervlaktewater? Wilt u (grond)water onttrekken of iets anders doen dat invloed kan hebben op het water of op de waterkeringen? Dan moet u zich aan regels houden die het Waterschap Limburg heeft opgesteld.
Meer weten over de regels met betrekking tot water in landelijk gebied? www.waterschaplimburg.nl.